Vroegtijdige Echo bij 13 Weken

Vroegtijdige Echo bij 13 Weken: Een Nieuwe Stap in Prenatale Zorg - Verloskundige Lelystad

In Nederland is het al langere tijd gebruikelijk om een echo aan te bieden rond de 20 weken van de zwangerschap. Dit onderzoek richt zich op het opsporen van mogelijke lichamelijke afwijkingen bij de baby. Vanaf oktober 2021 is er echter een belangrijke wijziging doorgevoerd: nu wordt al bij 13 weken zwangerschap een echo aangeboden. Verloskundige Lelystad staat volledig achter deze ontwikkeling, gericht op het vroegtijdig detecteren van ernstige afwijkingen die de kwaliteit van leven van je kind kunnen beïnvloeden, of in sommige gevallen zelfs tot overlijden kunnen leiden. Deze vroege echo biedt de mogelijkheid tot tijdige vervolgonderzoeken en stelt je in staat weloverwogen beslissingen te nemen over de voortzetting van de zwangerschap.

Wanneer de Echo Uitvoeren

De optimale periode voor deze vroege echo is tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap. Buiten deze periode kan de betrouwbaarheid van de echo afnemen.

Hoe de Echo Wordt Uitgevoerd

Standaard wordt deze echo uitwendig, via de buik, uitgevoerd. Mocht de echoscopist de baby echter niet goed kunnen zien, dan kan een inwendige echo via de vagina noodzakelijk zijn. Deze procedure is niet verplicht en kan op verzoek worden geweigerd. Bij 20 weken is er een mogelijkheid voor een nieuwe echo.

Betrouwbaarheid van de Echo

Bij ongeveer 5% van de zwangerschappen worden bij de 13-weken echo lichamelijke afwijkingen geconstateerd. Voor definitieve conclusies is vervolgonderzoek vereist. Zowel de initiële echo als eventueel vervolgonderzoek is vrijwillig.

Vervolgonderzoek

Indien er afwijkingen worden geconstateerd, kan vervolgonderzoek nodig zijn, uitgevoerd door een gynaecoloog, en soms inclusief een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Risico's van Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoeken, zoals de vruchtwaterpunctie, kennen een klein risico op complicaties zoals een miskraam (1 op 1000). Bij een vlokkentest ligt dit risico op 1 op 500.

Bevestiging van een Afwijking

Mocht vervolgonderzoek een ernstige aandoening bevestigen, dan biedt Verloskundige Lelystad uitgebreide begeleiding bij het maken van moeilijke keuzes over de voortzetting van de zwangerschap.

Kosten en Wetenschappelijke Studie

De 13-weken echo wordt kosteloos aangeboden. Deelname aan dit onderzoek betekent ook een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid van de echo, waarvoor voorafgaand toestemming wordt gevraagd.

Voor meer informatie over de 13-weken echo of andere vragen over prenatale zorg, staat Verloskundige Lelystad altijd voor je klaar. Bezoek onze website of neem direct contact met ons op.

liefs,

Verloskundige Lelystad

Verloskundigen Lelystad
Adres: Badweg 21, 8223 PA Lelystad
Telefoon: 06 42 61 01 99
www.verloskundigenlelystad.nl