Lenzen of een bril?

Lenzen of een bril?

Slecht zicht is erg vervelend, maar daar is in de meeste gevallen wel iets aan te doen. Het slechte zicht is in de meeste gevallen goed te corrigeren met een bril of met lenzen. Maar heb je slecht zicht dan dien je eerst een bezoekje aan de opticien af te leggen. De opticien kan doormiddel van een oogmeting bepalen of je slechte zicht te corrigeren is met een hulpmiddel zoals een bril of lenzen. Hij kijkt eigenlijk hoe de lichtstraal door het oog wordt gebroken en waar uiteindelijk het brandpunt in het oog valt. Valt het brandpunt op het netvlies dan heb je geen correctie nodig, maar valt het voor of achter het netvlies dan kun je deze brekingsfout van het oog gaan corrigeren met lenzen of een bril om weer goed zicht te krijgen.

Kies je voor een bril?

Om je ogen te corrigeren kun je voor een bril kiezen. Tegenwoordig zijn er zeer moderne en hippe brillen te koop dus voor iedereen is er wel een geschikte bril te krijgen. De bril bestaat uit een montuur en een paar glazen. Monturen worden in zowel kunststof al metaal gemaakt. De brillenglazen zijn verkrijgbaar in zowel kunststof als mineraal (echt glas). Brillenglazen zijn verkrijgbaar als sferische, torische en multifocale glazen. Een bril is handig in gebruik en heeft maar weinig onderhoud nodig.

Kies je voor lenzen?

Kies je voor lenzen omdat je een bril niet mooi vindt of dat het niet altijd handig voor je is. Dan kun je kiezen uit harde of zachte lenzen. De meeste kiezen voor zachte lenzen omdat deze het fijnste zitten. Met sommige sterktes is het beter om voor harde lenzen te kiezen, maar dit advies wordt afgegeven door een contactlensspecialist. Lenzen zijn net zoals brillenglazen verkrijgbaar in sferische, torische als multifocale uitvoering. Ook kun je als je voor zachte lenzen kiest, kiezen voor daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Daglenzen worden steeds populairder, maar ook weeklenzen zoals de Acuvue Oasys zijn erg populair, dit komt omdat het lenzen zijn die veel zuurstof doorlaten en ook nog eens een hoog draagcomfort hebben.

Bezoek de opticien of contactlensspecialist.

Dus heb je last van slecht zicht, bezoek dan eens een opticien of contactlensspecialist en hij of zij kan je exact vertellen wat de mogelijkheden zijn op brillen en lenzen gebied. Handig om te weten is dat veel zorgverzekeraars ook nog een vergoeding uitkeren mits je aanvullend verzekerd bent.