hoe onstaat cataract?

Cataract is zowat de meest voorkomende ouderdomskwaal in de westerse wereld. Uiteindelijk zal iedereen er wel last van hebben. In het voorste deel van uw oog zit de ooglens. Deze is wanneer we geboren worden helemaal helder. Wanneer we echter ouder worden, worden er meer en meer afvalstoffen in deze ooglens opgeslagen: hierdoor ontwikkelt cataract. Cataract ontstaat dus meestal bij mensen van boven de 70.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij sommige mensen toch een pak vroeger cataract ontwikkelen: ofwel is dit door een genetische oorzaak (dan zit het vaker in de familie), ofwel is dit door inname van medicatie. We zien dit frequent bij mensen die cortisone innemen. Een deel van de bevolking heeft een genetische mutatie waardoor ze bij inname van cortisone al snel cataract kunnen ontwikkelen. Dat type ontstaat dus vroeger en dit type zal ook sneller toenemen dan de klassieke vorm van ouderdomscataract.

De ontwikkeling van cataract vermijden of afremmen is op dit moment niet mogelijk. Stoppen met roken helpt net als een gezonde levensstijl. Hierdoor vermindert de oxidatie van de ooglens en houdt dit cataract wat tegen.

Maar de beste oplossing voor cataract is nog altijd een cataract operatie. Dit is een zeer frequent uitgevoerde ingreep die meestal goede resultaten geeft. Afhankelijk van de chirurg en de techniek duurt dit tussen 10 en 30 minuten om de ooglens te verwijderen. De troebele ooglens wordt in stukjes gedeeld en vervolgens opgezogen. Nadien wordt ook het lenszakje helemaal proper gemaakt. Dan plaatsen we een nieuwe, heldere kunstlens zodat het zicht weer helemaal in orde zal zijn na de ingreep. De risico's van zo'n cataract operatie zijn laag maar natuurlijk niet onbestaande.

Zo kan het gebeuren dat tijdens de ingreep er een scheurtje ontstaat in het achterste kapsel. Dit gebeurt ongeveer in 1 procent van de cataract ingrepen. Dit maakt de operatie plots wat complexer en de ingreep zal ook langer duren. Maar mits de juiste technieken worden toegepast kan ondanks zo'n complicatie het zicht nadien nog altijd wel goed zijn.