Helpen eiwitten om sneller te herstellen na een operatie?

Wanneer je iets onder de leden hebt en daarvoor een operatie nodig hebt, wil je daarvan natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer herstellen. Eiwitten kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Eiwitten zijn uitstekende bouwstoffen voor het lichaam tijdens een herstelproces en zorgen voor een snellere wondherstel en een verhoging van je weerstand. Eiwitten krijg je binnen via eiwitrijke voeding, maar ook bijvoorbeeld eiwitshakes en snacks met eiwitten. Naast voeding kunnen deze supplementen een handig hulpmiddel zijn voor een goede eiwitopname.

De rol van eiwitten voor en na de operatie

Artsen raden steeds vaker een eiwitrijk dieet aan voor en na de operatie. Dit kan je helpen om fitter de operatie in te gaan en erna dus sneller te herstellen. Dit is te danken aan de belangrijke rol die eiwitten in ons lichaam vervullen. Het zijn de bouwstoffen van diverse weefsels, zoals spieren, de huid, botten, pezen en organen. Om zoveel mogelijk effect te behalen van de voordelen van eiwitten, is het verstandig om gedurende de volgende periodes voldoende eiwit binnen te krijgen:

Voor de operatie

Het is voor de operatie belangrijk om ondervoeding te voorkomen. Ondervoeding komt vaak voor bij mensen die ziek zijn, omdat hun lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft om te vechten tegen de ziekte en de eetlust meestal verminderd is. Met behulp van een eiwitrijk dieet kun je ervoor zorgen dat je, zelfs wanneer je ziek bent, toch nog genoeg energierijke voedingsstoffen binnenkrijgt om het lichaam zo sterk mogelijk te houden.

Na de operatie

Het lichaam moet enorm hard werken na een operatie om weer te herstellen. Daar zijn een hoop voedingsstoffen voor nodig. Veel mensen zullen dan ook afvallen nadat ze geopereerd zijn. In dit geval verlies je echter geen vetweefsel, maar spierweefsel. Dit zorgt ervoor dat je zwakker wordt en de kans op infecties en een traag herstel groter worden. Om je lichaam op deze momenten ondersteuning te bieden, komen eiwitten weer van pas. Eiwitrijke voeding geeft je lichaam na de operatie de broodnodige bouwstoffen en energie om wonden te helen, infecties aan te vechten en spiermassa zoveel mogelijk te behouden.

Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen?

Eiwitten komen voor in veel dagelijkse producten. Om een eiwitrijk dieet te volgen voor en na een operatie doe je er verstandig aan om voldoende van de volgende producten aan je maaltijden toe te voegen:

Dierlijke eiwitten

  • Vlees zoals rund, lam, varken en kip
  • Vis zoals tonijn, zalm, makreel en kabeljauw
  • Melkproducten zoals kaas, melk, yoghurt en kwark
  • Eieren

Plantaardige eiwitten

  • Noten zoals amandelen, cashews en walnoten
  • Graanproducten zoals couscous, volkoren pasta en brood
  • Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen
  • Sojaproducten zoals sojabonen en tofoe

Eiwit supplementen als hulpmiddel

Wanneer je het lastig vindt om voldoende eiwitrijke voeding te eten, kun je ook kiezen voor snacks die bomvol eiwitten zitten of voor poeders waarmee je eiwitshakes kunt maken. Om zeker te zijn van een goede eiwitopname voor én na de operatie, zijn dit soort supplementen dan ook aan te raden.